top of page

Moet ik mijn stof voorwassen?

We krijgen regelmatig vragen over voorwassen. Het lijkt sommigen van jullie echt in de war te brengen: is het nu nodig of niet?


Ons advies is: JA, was al je stoffen voordat je ze knipt om mee te naaien. Machinewas, handwas, droogkast, ophangen ... Behandel ze zoals je het kledingstuk zou wassen dat je ermee wil maken. Gooi ze meteen in de wasmachine zodra je thuiskomt.

Wacht niet tot het tijd is om te beginnen met het maken van je project, want natuurlijk wil je meteen beginnen met naaien.
De hierboven getoonde stoffen zijn allemaal 100% katoen of een katoenblend, en katoen staat bekend om het krimpen. Gooi die katoen (of katoenblends) dus zeker in de wasmachine, en in de droogkast.


Je zal merken dat de katoen wat gekreukt en misschien gekrompen zal zijn als je hem uit de droogkast haalt. Geen zorgen: de krimp zal nooit zo groot zijn, maar voorkomen is beter dan genezen. Het is beter als de stof nu een beetje krimpt, dan wanneer hij krimpt als je kledingstuk al klaar is. Dan zou het zomaar kunnen dan je kledingstuk plots helemaal niet meer past!


En maak je geen zorgen, gerafelde randen zijn normaal, én onvermijdelijk. Knip gewoon alle lange snaren af ​​die allemaal in elkaar verstrikt raken, maar maak je geen zorgen over die kleine rafelige randen totdat je begint met het uitknippen van stukjes voor je project.


Strijk/stoom vervolgens je stof plat. Deze stap helpt enorm als je echt precies wilt zijn voordat je je patroondelen uitknipt of aan je volgende project begint te werken. Het maakt de stof weer plat en geeft het weer een frisse uitstraling.

Strijk op het einde ook je hele project door. Strijk naden plat, strijk flappen dicht, strijk rondingen plat, etc. Strijken verhoogt gegarandeerd de schoonheid van je project.


Nu even eerlijk: wij wassen niet altijd alles voor. Zelfs katoen voorwassen slaan wij wel eens over. Als er haast is of Els gewoon meteen wil beginnen naaien. Dan maken we het item gewoon een beetje groter en calculeren we in dat het een beetje krimpt in de wasmachine/droger.

Bijvoorbeeld: als we een gerimpelde rok voor een kleine meid van 100% katoen maken, maken we ons geen zorgen over het toevoegen van extra stof aan de breedte, want we rimpelen het naar binnen en het maakt geen verschil, maar ik voeg een extra 1/2 centimeter (of zelfs een hele centimeter) aan de lengte, gewoon om er zeker van te zijn dat het niet te kort krimpt.

Het is misschien wat sneller, maar het blijft wel riskant.


Probeer je stof dus altijd even voor te wassen, en doe dat zodra je thuis komt, zodat je snel aan je nieuwe stuk kan beginnen!

Comments


bottom of page