top of page

Het verschil tussen modal en katoen

Er zijn zo veel verschillende soorten stoffen; soms zie je het bos door de bomen niet meer. Een vraag die we veel krijgen is: wat is het verschil tussen modal en katoen? Om het voor eens en voor altijd even uit te klaren, leggen we in deze blogpost het verschil uit tussen modal en katoen.


 Katoen


We beginnen bij het begin: katoen is een stof die ontstaat uit de katoenplant. Katoen is dus een natuurlijke vezel, en draagt de voor- en nadelen van natuurlijke stoffen.

Over het algemeen gebruiken we de benaming "katoen" voor stoffen die 100% katoen zijn en geweven zijn. Katoen is in die zin dus niet-rekbaar, luchtig en stevig. Je kan katoen gebruiken voor kussenslopen, blouses, broekjes, knuffels, decoratie en nog veel meer. Aan de benamingen popeline en candy cotton kan je meestal ook zien dat de katoen 100% katoen is en niet rekt.


Als de katoen op een andere manier is verwerkt dan de standaard katoenen stof, benoemen we dat. Zo is er bijvoorbeeld twill katoen, gabardine of double gauze. Maar ook ribfluweel kan 100% katoen zijn en zelfs tricot of jersey bestaat soms voor 100% uit katoen.


Modal


Modal is een semisynthetische stof, en wordt gemaakt van cellulose uit beukenhout. Tijdens het spinnen ontstaan cellulosemoleculen met betere eigenschappen. Daarom is modal eigenlijk een verbeterde versie van viscose.


Modal voelt zacht en glad aan, en voelt zelfs een beetje als zijde. Soms wordt modal daarom ook kunstzijde genoemd. Modal heeft de luxe uitstraling van zijde, maar heeft dezelfde voordelen van katoen. Zo is modal lekker ademend en neemt ze 50% meer vocht op dan katoen. De stof zal dus nooit plakkerig of zweterig aanvoelen.


Modal is ook erg duurzaam: het beukenhout dat wordt gebruikt voor modal wordt uit duurzaam beheerde bossen gewonnen. Beukenbomen hebben trouwens minder water nodig dan bijvoorbeeld katoenplanten.


Net als katoen, omdat dat een natuurlijke vezel is, zal modal redelijk snel kreuken. Je kan modal op dezelfde manier wassen en behandelen als katoen.


Heb jij al eens iets uit modal gemaakt?


Comentários


bottom of page