top of page

GOTS-label: wat betekent het?

Tegenwoordig zie je het steeds vaker: het GOTS-label op stoffen. GOTS staat voor Global Organic Textile Standard, maar wat garandeert het nu eigenlijk?


 

Het GOTS-label is een internationaal label voor biologisch textiel, opgericht in 2002.

GOTS is voornamelijk een milieulabel. Het label geeft aan dat de textielvezels afkomstig zijn uit de biologische landbouw.


Bij de productie van de kledij mogen geen schadelijke of kankerverwekkende stoffen worden gebruikt. Daarnaast legt GOTS de verplichting op een duurzaamheidsplan op te maken met aandacht voor water- en energieverbruik en afvalbeheer. Zo houdt het rekening met de maximale emissienormen voor water bij productie van het textiel. Er zijn bindende criteria inzake waterzuivering.


Het GOTS-label bestaat in twee varianten: het GOTS-label dat voor meer dan 95 procent uit biologische textielvezels bestaat en het GOTS (x%)-label dat voor minstens 70 procent uit de biologische landbouw voortkomt. Concreet betekent dit dat het label altijd aangeeft dat de producten voor minstens 70 procent uit biologische textielvezels bestaat. Indien het percentage tussen de 70 en 95 procent ligt, moet dit dus worden aangegeven op het label. Indien er geen percentage aangeduid staat op het label, bevat het product meer dan 95 procent biologische textielvezels.


Er zijn criteria opgenomen voor de krimpbestendigheid bij wassen en drogen en voor de kleurvastheid bij transpiratie, wassen, nat en droog wrijven en blootstelling aan licht. Deze criteria zijn gebaseerd op de normen van het ISO (International Standards Organisation).


Het eindproduct mag geen residuen van pesticiden of zware metalen zoals lood of cadmium bevatten. Genetisch gemodificeerde organismen mogen niet gebruikt worden.


Sociaal


GOTS is slechts gedeeltelijk een sociaal label. Het label kijkt enkel naar de arbeidsomstandigheden binnen de textielverwerking, niet bij de katoenteelt.


De sociale criteria voor textielverwerking, gebaseerd op de ILO-Conventies, omvatten onder meer een verbod op dwangarbeid of gebonden arbeid, vakbondsvrijheid en recht op collectief overleg, veilige en hygiënische arbeidsomstandigheden, verbod op kinderarbeid, discriminatie, fysieke mishandeling of andere vormen van intimidatie. De lonen en aantal werkuren voldoen op zijn minst aan de nationale wettelijke vereisten, tenzij die hoger zijn de standaarden die vastgelegd zijn binnen de sector.


Stoffe & Koffe


Bij Stoffe & Koffe vinden we het ontzettend belangrijk dat onze stoffen van de beste kwaliteit zijn, en ook duurzaamheid is een belangrijke factor bij het uitkiezen van onze stoffen. Daarom zal je steeds meer stofjes in onze winkel vinden waar het GOTS label op te vinden is.
Let jij op het GOTS label als je stoffen koopt?


Comments


bottom of page